Rugby League in Nederland

 

 • De eerste Nederlandse Rugby League wedstrijd werd gespeeld tussen het Nederlands Studenten Team en het Franse legerteam in Breda als voorbereiding op het Studenten Rugby League Wereldkampioenschap in Engeland dat later dat jaar plaatsvond.

  Het eerste echte interland werd gespeeld tegen Schotland A in Sassenheim, waar nipt werd verloren met 18-22. De eerste overwinning volgde echter snel met een uitslag van 24-14 tegen Servië. In 2005 en 2006 was het Nederlands team op zijn hoogtepunt. Er werd deelgenomen aan de Europese kwalificatie voor het wereldkampioenschap en gespeeld tegen sterkte teams zoals Rusland en Georgie. Deze wedstrijden werden helaas verloren, maar er werd ook regelmatig gewonnen tegen Servie (26-10), Schotland A (17-10) en 34-28 tegen Duitsland. .

  Ondanks het succes van het Nederlands team blijft de binnenlandse ontwikkeling achter. Weliswaar werden vanaf 2003 regelmatig Rugby League wedstrijden gespeeld, maar tot een officiële competitie kwam het nooit.
  Gelegenheidsteams zoals de Capelle Spartans en de Te Werve Bustards uit Den Haag speelden tegen elkaar en tegen buitenlandse teams.

  Deze laatste ploeg speelde als eerste Nederlandse club een wedstrijd tegen het bezoekende Engelse team Essex Eels.

 

 • Ook werd in Rotterdam een Rugby League Nines Festival georganiseerd. Hier werd van 2004 tot 2007 tegen bezoekende buitenlandse clubs gespeeld. De toernooien waren een groot succes, maar leidde niet tot een toename van de binnenlandse clubs. Door het gebrek aan aanwas van nieuwe spelers wist het Nederlandse team het hoge niveau niet te handhaven. Mede hierdoor werd in 2008 de toenmalige bond NNRLB opgeheven.

  In 2009 werd de Nederlandse Rugby League Bond (NRLB) opgericht. Onder leiding van voorzitter Jason Bruygoms, en zijn opvolger Timo Meinders, stelt de bond zich tot doel zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de sport. Er werd gekozen voor een bottom-up benadering waarbij de nadruk lag op de ontwikkeling van de breedtesport.

  Na het behalen van het observer lidmaatschap van de Europese Rugby League bond (RLEF) werd er gestart met een project om het Rugby League niveau te verhogen in Nederland. Met behulp van een Europese subsidie werden top coaches en schedsrechters uit Frankrijk en Engeland naar Nederland gehaald om cursisten op te leiden tot RLEF level 1 coach en Match Offical. Het jaar daarop volgden vervolgcursussen in het buitenland en werden de cursisten verder opgeleid om op hun beurt weer coaches en scheidsrechters te kunnen opleiden.

 

 • Er werd een binnenlandse competitie gestart die alleen toegankelijk was voor geregistreerde clubs. In 2015 namen er 4 clubs deel aan deze competitie, maar vanuit diverse plaatsen werd al interesse getoond om ook een club te starten. De NRLB ondersteund de nieuwe clubs niet alleen met opleidingen maar geeft ook advies over administratieve en financiele zaken.

  In 2014 werd Kane Krlic aangesteld als nieuwe bondscoach. Hij combineert deze functie met zijn baan als RFL Development officer voor Zuid-Engeland. Klric’s eerste project was de ontwikkeling van het Elite Rugby League Programma. Het programma begeleidde de kern van het nationale team om inzicht, kennis, fysieke en mentale vaardigheden te verbeteren t.b.v internationale Rugby League wedstrijden.

  In 2015 werd een school rugby project gestart, waar 1600 kinderen aan deelnamen. Daarnaast werd een samenwerking aangegaan met de Belgische Rugby League federatie en speelden de 2 topclubs uit de beide competities tegen elkaar om het kampioenschap van de Benelux.

  In 2016 werd er ook weer nieuw leven geblazen in het Rugby League Nines Festival. In deze editie namen 5 Nederlandse teams deel.

  De competitie bestond een aantal jaren uit 4 clubs. In 2020 is hier een club bijgekomen en bestaat de competitie uit 5 clubs. 

NRLB Bestuur

Benjamin Cueni
Daan van Rossum Waarnemend voorzitter
Thijs van der Zouwen
Leslie Heron Penningmeester
Thijs van der Zouwen
Stephanie van Diepen Secretaris
Daan van Rossum
Hannes Bavius Ontwikkeling Officier
 
Daan van Rossum
Matthew Rigby Wedstrijd Coördinator

Onze sponsors:

 
 
Wilt u ook uw bedrijfsnaam verbinden aan Rugby League Nederland? Neem dan contact op