Rugby League in Nederland

 • De eerste Rugby League wedstrijd Nederlandse wordt gespeeld tussen het Nederlands Studenten Team en het Franse legerteam in Breda als voorbereiding op het Studenten Rugby League Wereldkampioenschap in Engeland dat later dat jaar plaatsvindt.

  De eerste echte interland wordt gespeeld tegen Schotland A in Sassenheim, waar nipt word verloren met 18-22. De eerste overwinning volgt echter snel met een uitslag van 24-14 tegen Servië. n 2005 en 2006 is het Nederlands team op zijn hoogtepunt. Er wordt deelgenomen aan de Europese kwalificatie voor het wereldkampioenschap en gespeeld tegen sterkte teams zoals Rusland en Georgie. Deze wedstrijden worden helaas verloren, maar er wordt ook regelmatig gewonnen tegen Servie (26-10), de Schotland A (17-10) en 34-28 tegen Duitsland. .

  Ondanks het succes van het Nederlands team blijft de binnenlandse ontwikkeling achter. Weliswaar werden vanaf 2003 regelmatig Rugby League wedstrijden gespeeld, maar tot een officiële competitie komt het nooit.
  Gelegenheidsteams zoals de Capelle Spartans en de Te Werve Bustards uit Den Haag spelen tegen elkaar en buitenlandse teams.

  Deze laatste ploeg speelt de eerste Nederlandse club wedstrijd tegen het bezoekende Engelse team Essex Eels.
 • Ook word in Rotterdam een Rugby League Nines Festival georganiseerd. Hier word van 2004 tot 2007 tegen bezoekende buitenlandse gespeeld. Het toernooi is een groot succes maar leidt niet tot een toename van de binnenlandse clubs. Door het gebrek aan aanwas van nieuwe spelers weet het Nederlandse team het hoge niveau niet te handhaven. Mede hierdoor wordt in 2008 de toenmalige bond NNRLB opgeheven.

  In 2009 wordt de Nederlandse Rugby League Bond (NRLB) opgericht die het stokje overneemt. Onder leiding van voorzitter Jason Bruygoms, en zijn opvolger Timo Meinders, stelt de bond zich tot doel zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de sport. Er wordt gekozen voor een bottom-up benadering waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling van de breedtesport.

  Na het behalen van het observer lidmaatschap van de Europese Rugby League bond (RLEF) wordt gestart met een project om de Rugby League niveau te verhogen in Nederland. Met behulp van een Europese subsidie worden tot coaches en schedsrechters uit Frankrijk en Engeland naar Nederland gehaald om cursisten op te leiden tot RLEF level 1 coach en Match Offical. Het jaar daarop volgen vervolgcursussen in het buitenland en worden de cursisten verder opgeleid om op hun beurt weer coaches en scheidsrechters te kunnen opleiden.
 • Er wordt een binnenlandse competitie gestart die alleen toegankelijk is voor geregistreerde clubs. In 2015 nemen er 4 clubs deel aan deze competitie, maar vanuit diverse plaatsen is al interesse getoond om ook een club te starten. De NRLB ondersteund de nieuwe clubs niet alleen met opleidingen maar geeft ook advies over administratieve en financiele zaken.

  In 2014 wordt Kane Krlic aangesteld als nieuwe bondscoach. Hij combineert deze functie met zijn baan als RFL Development officer voor Zuid-Engeland. Klric’s eerste project is de ontwikkeling van het Elite Rugby League Programma. Het programma begeleid de kern van het nationale team om inzicht, kennis, fysieke en mentale vaardigheden te verbeteren t.b.v internationale Rugby League wedstrijden.

  In 2015 wordt een school rugby project gestart, waar 1600 kinderen aan deelnemen. Daarnaast wordt een samenwerking aangegaan met de Belgische Rugby League federatie en spelen de 2 topclubs uit de beide competities tegen elkaar om het kampioenschap van de Benelux.

  Vanaf 2016 wordt er ook weer nieuw leven geblazen in het Rugby League Nines Festival. In de editie van dit jaar zullen 5 Nederlandse teams deelnemen,

 

NRLB Bestuur

Thijs van der Zouwen
Thijs van der ZouwenVoorzitter
Thijs van der Zouwen
Leslie HeronPenningmeester
Justin Stook
Justin StookSecretaris
Jason Bruygoms
Jason BruygomsDevelopment Officer

Onze sponsors:

 
 
Wilt u ook uw bedrijfsnaam verbinden aan Rugby League Nederland? Neem dan contact op